Uteliv och friluftsliv

Det finns mängder av barer, caféer, nattklubbar och restauranger i Oslo. Det finns också många uteställen som erbjuder musikupplevelser och Oslo är känt för sina många spännande jazzmiljöer. De flesta barer och nattklubbar håller öppet långt in på natten och man kan räkna med att de flesta håller öppet till kl tre. Man hittar ett sjudande nattliv längs paradgatan Karl Johan och på sommaren är det också många aktiviteter på Aker Brygge.

Man skall tänka på att alla restauranger, caféer och barer har rökförbud inomhus. Varma sommarkvällar har många restauranger uteplatser där man kan sitta och äta och där man får hjälp med värmen tack vare infravärme.

Det finns stora möjligheter till shopping i Oslo för den som är intresserad av det. I området utefter Karl Johan finns många små boutiker och här finns också en del större gallerior. Naturligtvis hittar man stora klädkedjor som Hennes och Mauritz och Benetton efter Karl Johan och de största galleriorna är Byporten och Peleet. Om det är möbler du vill handla skall du besöka Möllergatan. Här finns många möbelaffärer. På Grünerløkka hittar man produkter av unga norska designers. Här finns små butiker där man kan shoppa kläder, konst och keramik. Om man besöker Grönland kan man hitta många butiker med utländska och lite exotiska varor.

Det finns en hel del fina strövområden i och omkring centrala Oslo och i skogarna på kullarna som omger Oslo kan man åka skidor och vandra. Det mest kända skogsområdet heter Nordmarka. Om man är intresserad av friluftsliv har man alla möjligheter till härliga promenader och skidturer när man besöker Oslo. Holmenkollen är ett bra exempel på ett vinteridrottsområde på en skogsbeklädd kulle utanför Oslo. Många turister passar på att besöka det stora Hopptornet i Holmenkollbacken vilket är hela 60 meter högt. Oslo lyckades få arrangera vinter-OS redan 1952 och i och med att världmästerskapen i skidor går här 2011 har hela anläggningen restaurerats. Om man vill besöka Holmenkollen och de härliga fritidsområdena i Nordmarka kan man ta Holmenkollenbanen från Oslo direkt ut till anläggningarna. Eftersom Holmenkollenbanen delvis går i tunnlar betraktas den som Nordens första tunnelbana.

Det finns också många små vackra öar i skärgården utanför Oslo och Hovedøya är kanske den som är mest känd. All växtlighet på denna ö är fridlyst, så om man besöker ön skall man inte plocka med sig blommor hem. Ön är mycket liten men här har ändå legat ett kloster. Idag återstår bara ruiner av Hovedøya kloster som byggdes av cisterciensermunkarna.