Upplevelser

En härlig upplevelse i sig kan vara att promenera omkring i Oslo. De största sevärdheterna ligger inom ett ganska avgränsat område och det är inte svårt att ta sig fram till fots. Det allra populäraste promenadstråket är naturligtvis den vackra promenadgatan Karl Johan. Här hittar man många vackra byggnader att titta på och här finns också stora möjligheter till shopping. På sommaren är Karl Johan kantat av många uteserveringar och här kan man lätt hitta en restaurang eller ett café om man behöver lite förtäring och vila under promenaden.

För barnen är de stora upplevelserna under semestern att kunna besöka parker och tivolin. I Oslo finns några sådana anläggningar och den största är TusenFryd. Här kan man aktivera sig hur länge som helst och det brukar vara härligt att ta med sig hela familjen för en spännande och aktiv dag. Här kan man bland annat prova på Nightmare som är Europas första 5D-attraktion. Här finns opckså möjlighet att prova på SpeedMonster, SuperSplash, Loopen, ThunderCoaster, SpaceShot, Dragen, Finkarusellen och mycket, mycket mer. De allra minsta barnen kan också hitta attraktioner som passar dem såsom Ballongfärden och Bestefars Bil. Om det är en varm och härlig dag när man besöker TusenFryd kan man besöka BadeFryd där det finns en riktig badälv och bassänger. Här kan man också spela beach volleyball eller bara ligga och vila och sola.

Om man inte orkar vara så väldigt aktiv på semestern kan man istället besöka Vigelandsparken. Denna park är Norges i särklass mest besökta attraktion med mer än 1 miljon besökare varje år. Parken är öppen året runt och det kostar inget att besöka parken. I början a 1900-talet sysselsatte sig Gustav Vigeland med att anlägga denna stora park som innehåller mer än 200 skulpturer på temat om människans livscykel. De flesta skulpturerna är samlade i fem större enheter vid Huvudportalen, Fontänen, Monolittplatån, Bron med barnplatsen och Livshjulet. I anläggningen finns också ett sportcenter och ett utomhusbad.

En annan kulturell upplevelse kan vara att besöka Vikingskipshuset på Bygdøy. Här kan man bland annat se världens bäst bevarade vikingaskepp. Dessa fantastiska skepp hittades på land i tre stora gravar på Oseberg, Gokstad och Tuna. Det var norska kungar som begravdes i dessa skepp för att de skulle ha möjlighet att efter döden företa sin sista resa med båt till dödsriket. Om man väljer att köpa ett så kallat ”Oslopass” inför vistelsen i Oslo går man in gratis på detta museum.

En mycket stor upplevelse kan vara att besöka Oslos fantastiska Operahus. Denna magnifika byggnad är en av Oslos nyare byggnader och den var helt färdigställd så sent som år 2008. Operahuset ritades av arkitektkontoret Snøhetta och det är byggt i vit carraramarmor och glas och det är beläget på Kirsten Flagstads plass 1. Den Norske Opera & Ballett bjuder på ett rikt och spännande program för den som är intresserad av opera och balett. Lägg särskilt märke till den stora ljuskronan inne i byggnaden som betraktas som Norges största.